Proteinpulver som helhed – et kosttilskud


Det er blevet utrolig populært blandt motionister og dem der styrketræner, at benytte sig af proteinpulver. Men hvad er det helt præcist, hvad kan det gøre, og er det sundt?

Proteinpulver er som sagt et kosttilskud, som anvendes til at øge det daglige proteinindtag. Proteinpulver bruges primært af sportsudøvere, der belaster deres muskler mere end gennemsnittet og derfor har at større behov for protein til restitution. Proteinpulver bruges også som tilskud til ældre mennesker og kræftpatienter, da det kan bidrage til bevaring af muskelmassen ved manglende appetit.

Proteinpulver laves især af valle protein, men også æggehvide, soja, mælk, hamp og oksekød kan anvendes. Proteinpulver tilsættes smagsstoffer, sukker eller sødemidler, undertiden desuden enzymerne laktase og protease, som hjælper kroppen til at fordøje proteinet.

Forskellige positive og negative effekter af brug af proteinpulver diskuteres og undersøges. Nogle undersøgelser viser, at et forhøjet proteinindtag kan føre til tarmkræft eller nyresten. Da proteinpulver øger det daglige proteinindtag, kan det derfor have en indirekte effekt på disse sygdomme, men en direkte sammenhæng er ikke påvist. Ifølge andre undersøgelser ser det ud til, at valleprotein kan have en positiv effekt på blodtrykket og på kolesterolindholdet i blodet.

Men er det farligt for kroppen? Er en overdosis af proteinpulver farligt?

Alt kan være farligt, og selvfølgelig kan proteinpulver også være farligt. Du kan opnå en overdosis af proteinpulver, men her er vi ude i ekstreme mængder proteinpulver, før det bliver farligt.

 

Du skal på ingen måder frygte at indtage proteinpulver – proteinpulver er ikke farligt. Undtagelsen er, hvis du kommer ud i en overdosis, men der vil du slet heller ikke være i tvivl om, at du har fået for meget proteinpulver. Det nytter alligevel på ingen måde at indtage 500 gram protein på en dag frem for 300 gram, der også er meget ekstremt. Man skal selvfølgelig aldrig have for meget protein, man skal som sådan have, hvad kroppen skal have, for at den fungere bedst muligt. Men hovedsagligt er proteinpulver altså IKKE farligt.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>